Bela Crkva – Oravita – Anina – Klisura Nere. Vožnja planinskom prugom i obilazak Nacionalnog parka

Po dolasku u Oravicu predlažemo panoramsko razgledanje grada i posetu najstarijem pozorištu u Rumuniji – Mihaj Emineskum, osnovanom 1816. godine. Zgrada pozorišta izgradjena je u bečkom baroknom stilu, kao minijaturna kopija bečkog pozorišta. Na železničkoj stanici možete započeti putovanje najstarijom planinskom prugom u Rumuniji.

Ova pruga puštena je u saobraćaj 1854. godine i prolazi kroz netaknutu prirodu Nacionalnog parka Semenik – Kanjon Karaša. U dužini od 21 Km pruga preseca brda i prolazi iznad dubokih i beskrajnih kotlina, kroz pejzaže prelepe u bilo kojem godišnjem dobu. Na relaciji Oravica – Anina, ukupne dužine 34 kilometara, sačuvano je sedam originalnih železničkih stanica.

Po dolasku u Aninu svakako posetite Nacionalni park Kanjon Nere. Tokom vožnje kroz Nacionalni park možete obići vodopad \”La vajoaga\” na reci Beji, a u laganoj šetnji širokom stazom bez uspona, u hladovini gustih šuma, uživaćete u posmatranju brzaka rečice Beji, u kojima potočne  pastrmke motre na plen. Na drugoj trećini staze nalazi se izvor ove planinske lepotice, na kome je i jezerce Okiul Beji, koje očarava svojom bistrinom i neverovatnim plavetnilom. Voda je izuzetno pitka i okrepiće vas poput eliksira mladosti. Šetnju možete nastaviti kroz stoletnu šumu, uz Nerinu pritoku Beušnica, sve do vodopada BEUSNICA, visokog 10 metara.

Zainteresovanim grupama možemo pomoći u organizaciji poseta.